Väga palju hakkavad juba mõtlema “suveks vormi” saamise peale. Mis iseenesest on väga teretulnud, sest tervislikum eluviis ei tee kunagi kellegile halba. 

Olen palju kokku puutunud inimestega, kes kurdavad, et lisakilod on tulnud just nüüd sellel koroona /kevadise karantiini ajal ja neid nimetatakse “koroonakilodeks”. Saan väga hästi aru, miks see on juhtunud. Kui peame veetma rohkem aega koduseinte vahel ja isegi trenn pole väljaspool kodu lubatud, siis on raske hoida end järjel ja leida seda distsipliini treenida ja süüa regulaarselt. Kodus on alati igasugused ahvatlused ja mõnikord on see trenni tegemine ka raskendatud (nt kui sul elab seljas mitu väikest last+koer ja mõned kassid jne). Raskendatud, aga mitte võimatu 😉

Kui sinu ainuke liikumise trajektoor on köök-elutuba-magamistuba, siis päevane aktiivsus tuleb tõesti väga madal. Samal ajal sööd/näksid aga koguaeg midagi laua pealt või kapist võttes. Mõtled küll, et teed perele ju “tervislikke koduseid” toite, aga tihti on need kodused toidud väga rammusad ja kui sinna juurde veel igasugused näksimised ja vähene liikumine, siis lisakilodel on tõeline pidu – otse sinu kõhul ja puusal. 

Kirjutan mõned omapoolsed nipid/mõtted, kuidas vältida seda, et peale nn pandeemiat tuleme kõik kodudest välja ja ei ole enda kehadega rahul. Keegi teine peale sinu enda ei tekita neid lisakilosid. Ma üldse ei mõtle siin neid,kellel on teatud haigused või ravimid, mis tõesti pärsivad kaalu langetamist ja mõjutavad tugevalt ainevahetust. Mõtlen ikka neid, kellel on kõik tiptop, aga ainuke mure on motivatsiooni ja tahtejõu puudus. Alati ei ole ka see, tihti on ka teadmatus. Teadmatus, kuidas süüa, mida süüa, palju süüa, kuidas treenida jne. See on täiesti normaalne, et kõike ei ole võimalik teada ja selleks ongi teised inimesed (nt treenerid), kes annavad nõu ja juhiseid. Ca 12 a tagasi polnud mul õrna aimugi toitumisest või treenimisest ja minu viga oli ka see, et ma ei küsinud ega uurinud ise kuskilt selle kohta. Mingite asjade peale lihtsalt ei tulegi. See on ka üks põhjus miks teen treeneritööd – aidata muuta inimesed  tervislikumaks ja teadlikumaks. 

Aga nüüd asja kallale….

Kuidas vältida lisakilosid istudes päev läbi kodus? 

1. Tegelikult ei pea kunagi päev läbi kodus istuma. Jaluta värskes õhus võimalusel iga päev ca 1h. Mõjub ülihästi kehakaalule ja enesetundele. 

2. Ole aktiivne kodus. Tänapäeval on nii palju erinevaid koduseid treeningprogramme – tasuta ja tasulisi! Pole lihtsalt võimalik öelda, et kodus ei saa trenni teha. 15min päevas ikka leiad? Või kasvõi 3x nädalas? Ja niisama jalutamine ei ole trenn! See on elementaarne liikumine, mis peab inimesel olema, et normaalselt funktsioneerida. Trenn on ikkagi midagi sellist, kus pingutad end füüsiliselt rohkem. Olen kuulnud selliseid asju “Aegajalt ikka söön seda kohukest ja kommi, sest no ma ju käin jalutamas ka ikka”. Või, et “oi jaa, ma teen täiega trenni – käin koeraga jalutamas ja elan 4. korrusel, pean treppidest käima”. Nope, kui lisakilod kimbutavad, siis ainult sellest ei piisa. 

3. Ära osta koju igasuguseid ahvatlusi (komme, shokolaadi, krõpsu jms). Ütled, et aga ülejäänud pere tahab. Mina soovitan tervel perel tervislikumalt toituda, aga saan aru, et proovi sa lastele öelda, et magusat ei saa. Muide, mida rohkem magusat anda, seda rohkem nad seda tahavad. Juhul kui magusa koju ostmine on vältimatu, siis pane need vähemalt endal silma alt ära! Kommikausike ei peaks laua peal olema, pigem asenda see puuvilja kausikesega. 

4. Kui sa ei suuda ise oma toitumist kodus korda saada, siis aitab kindla toitumiskava jälgimine või kui raatsid, siis on olemas sellised kohad, kust saad õige kaloraažiga kõik toidukorrad endale koju tellida. SmartFood näiteks ja mingeid on kindlasti veel. See on küll kallim teenus, aga kui raha on piisavalt, siis ideaalne viis, kuidas toitumine kontrolli all hoida. Ei pea ise midagi kokkama ega vaeva nägema. 

5. Tee mõni challenge. Näiteks 2 nädalane “ei söö suhkrut” väljakutse või midagi sarnast. Kui sead endale mingi eesmärgi, siis on lihtsam ennast distsiplineerida. 

6. Suur viga, mida kodus tehakse (mis on küll mugav) on lohvakate riiete kandmine. Sa ei saa arugi, kui kilod tulevad, sest sa ei tunne neid! Kanna iga päev liibuvamaid riideid ja sul on rohkem motivatsiooni, et mitte paksemaks minna. Ja kaaslasel ka (juhul kui elad kellegagi koos) kodus ilusam vaadata 🙂 Ära lase end “käest ära”. Isegi kui keegi ei näe sind kodus, siis endal on oluliselt parem olla, kui oled hoolitsetud. 

7. Pane paika kindel päevaplaan ja pea sellest kinni! Lisa oma päevaplaani trenn või väljas jalutamine. Söö korralikult! Ära jäta toidukordi vahele. Sul tekivad sellest ainult suuremad isud. Magusaisu tuleb sellest, et sa ei saa normaalsest toidust vajalikke aineid kätte ja toitumine on ebakorrapärane. 

8. Stress on ka oluline näitaja, miks kaal ei lange või hoopis tõuseb. Mõtle oma stressi põhjuste peale ja kas annab midagi teha, et seda olukorda paremaks muuta? Stressi muideks aitab leevendada trenn! Teaduslikult tõestatud! 🙂 Mida rohkem sa seda šokolaadi sööd (öeldes põhjuseks, et sul on stress), seda suurem stress sellest tekib (sest see liigsöömine teeb sind tegelikult õnnetuks). Leia stressi allikas ja loogiline, et seda ei ole võimalik alati nulli viia, aga kindlasti saab vähendada. Hoolitse enda keha ja vaimu eest! Vaimne tervis on sama oluline kui füüsiline! 

9. Hoolitse enda eest! “Pandeemia” või kodukontor ei pea olema vabandus sellele, et astud kunagi päris kontorisse 10kg raskemana. Ja mida rohkem kilosid sa endale vaikselt kogud, seda raskem on sul hiljem neid maha saada! 

Olge terved ja aktiivsed! 

Liisa Fitness

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga